Clicky


Franse industrie helpt eurozone aan groei

Franse industrie helpt eurozone aan groei
01-04-2014 10:35 | Algemeen | auteur Redactie

 AMSTERDAM - De Franse industrie heeft in maart weer bijgedragen aan industriële groei van de eurozone. Het is voor het eerst in twee jaar tijd dat de productie in Franse fabrieken stijgt, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit. De sterkste groei in bedrijvigheid vond echter plaats in Ierland.

De inkoopmanagersindex (PMI) - een graadmeter voor industriële activiteit - voor Frankrijk steeg in maart naar 52,1. Dat is de hoogste stand ruim tweeënhalf jaar tijd en bovendien een flinke stap voorwaarts ten opzichte van een maand eerder. Toen stond de index op 49,7. Een stand boven de 50 duidt op groei.


Mede door de Franse groei in bedrijvigheid bleef de PMI over de eurozone min of meer op hetzelfde niveau als in februari. De graadmeter daalde een fractie naar een stand van 53, zo maakte Markit dinsdag bekend. Dat kwam onder andere door de tragere groei in bedrijvigheid in landen als Duitsland en Nederland.

Nederland was in februari nog de sterkste groeier, met een inkoopmanagersindex van 55,2. In maart is de graadmeter echter teruggezakt naar een stand van 53,7, zo maakte branchevereniging NEVI eerder op de dag bekend. Nederland staat nu derde van de achttien eurolanden, wat betreft industriële groei.

Ook de Duitse industrie moest vorige maand aan groei inleveren. De PMI voor het land daalde naar 53,7 in maart, zo blijkt uit cijfers van Markit. Een maand eerder was dat nog 54,8. De Ieren zagen hun productie juist harder toenemen dan in februari en gaan in de eurozone nu aan kop met een score van 55,5. ( Novum )