Clicky


APG richt fonds op voor Nederlands vastgoed

APG richt fonds op voor Nederlands vastgoed
02-04-2014 09:37 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Pensioenuitvoerder APG begint samen met Pramerica Real Estate Investors een fonds voor beleggingen in kantoren en winkels in Nederland. Het fonds is gevuld met 265 miljoen euro, grotendeels opgehoest door de pensioenuitvoerder van het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP. Dat hebben de twee partijen woensdag bekendgemaakt.

Volgens APG, dat ongeveer 345 miljard euro beheert, is op de Nederlandse markt voor commercieel vastgoed sprake van een financieringsgat, omdat banken niet ruimhartig zijn met leningen. "Op dit moment is er een kans in Nederland voor achtergestelde financieringen", aldus hoofd Europees vastgoed Robert-Jan Foortse. Banken hebben ongeveer tachtig miljard euro aan financiering uitstaan aan commercieel vastgoed.

Tegen Het Financieele Dagblad zegt Foortse optimistischer te zijn over de Nederlandse vastgoedmarkt dan een paar jaar geleden. Volgens Pramerica loopt de Nederlandse vastgoedmarkt voorop in het herstel. Omdat er minder concurrentie is dan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië en veel uitstaande leningen binnenkort moeten worden vernieuwd, zien de Amerikaanse investeerders een kans. "We denken dat we een prima rendement kunnen halen voor onze investeerder."Vorig jaar werd veertien procent van het pensioengeld in Nederland belegd. Afgelopen jaar werden pensioenfondsen diverse keren opgeroepen om dat percentage omhoog te brengen. Zo wordt gewerkt aan een Nationale Hypotheek Instelling waar geld in gestoken kan worden. (Novum)