Clicky


FNV wil overheidsaanbesteding ook 'fair trade'

FNV wil overheidsaanbesteding ook 'fair trade'
02-04-2014 11:07 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De overheid moet bij de bouw van grote werken meer maatschappelijk verantwoord gaan aanbesteden. Zo zou moeten worden vastgelegd dat alle onderaannemers het Nederlandse cao-loon moeten betalen. Daartoe roept FNV Bouw woensdag op naar aanleiding van misstanden in de Groningse Eemshaven.

In Groningen worden de komende jaren grote infrastructuurprojecten aanbesteed. Daarom wil FNV Bouw nu actie van de provincie en betrokken gemeenten. De bond gaat hierover met ze in gesprek, 'om zo mogelijke wantoestanden bij de uitvoering van die werken, zoals in de Eemshaven, te voorkomen'.

Volgens bondsbestuurder Camara van der Spoel is ook onder de nieuwe aanbestedingswet de prijs nog altijd leidend, ondanks het principe dat kwaliteit nu voor zou moeten gaan. "We zien dat waar het gaat om bijvoorbeeld de aanschaf van koffie en thee vaak gekozen wordt voor fairtradeproducten", stelt Van der Spoel. "Op zich prima, maar als het gaat om zaken dicht bij huis, zoals de aanbesteding van grote werken, dan geeft de overheid vaak niet thuis."

Als alle ondernemers ook de Nederlandse cao-lonen moeten betalen, dan zijn volgens FNV Bouw de Nederlandse werknemers die niet ver hoeven te reizen 'goedkoper dan werknemers uit Polen of Portugal'. Door op deze manier aan te besteden zou de grote werkloosheid onder bouwvakkers in Nederland kunnen worden aangepakt. "Het zou een geweldige stimulans zijn voor de regionale economie als het werk uitgevoerd gaat worden door bedrijven en werknemers uit de regio", aldus Van der Spoel.

FNV Bouw hekelt al jaren de gang van zaken in de Eemshaven. Daar zijn verschillende grote projecten en bedrijven de laatste jaren in de steigers gezet. Veel onderaannemers van die projecten nemen het volgens de vakbond niet zo nauw met de Nederlandse regels. In een zaak tegen installatiebedrijf Remak kreeg de bond gelijk van de rechter. Tegen andere bedrijven lopen nog rechtszaken. (Novum)