Clicky


Gelderland wil van streekbussen af

Gelderland wil van streekbussen af
02-04-2014 11:34 | Algemeen | auteur De Redactie

De streekbus verdwijnt vanaf 2016 stapsgewijs uit Gelderland. In plaats daarvan wordt op het Gelderse platteland een flexibelere vorm van openbaar vervoer ingevoerd. Dat heeft een woordvoerder van gedeputeerde Conny Bieze (VVD) woensdag bevestigd.

Door de invoering van een 'flexnet' moet het lokale ov beter aansluiten bij de wensen van de bewoners. Die moeten via hun smartphone hun reis kunnen plannen. Daarvoor moeten dan onder meer leenauto's, taxi's en elektrische fietsen kunnen worden ingezet, tegen het tarief voor openbaar vervoer.

Door het ov-systeem te hervormen wil Gelderland het moment voor zijn dat er verlies wordt geleden op het ov. "We draaien nu quitte", aldus de woordvoerder. "Maar de bus wordt wel steeds leger. Alleen in de spits zijn streekbussen nog vol."

De eerste regio waar het ov wordt hervormd is de Veluwe. Daar loopt in 2016 de oude concessie af. Gelderland verwacht dat het nieuwe flexnet goedkoper is dan het oude systeem. Lijnen die rendabel blijven en lijnen tussen de grote knooppunten blijven wel open, aldus de zegsman. (Novum)