Clicky


Europese miljoenenboete voor kabelmakers

Europese miljoenenboete voor kabelmakers
02-04-2014 13:20 | Financieel | auteur De Redactie

BRUSSEL - Elf fabrikanten van hoogspanningskabels hebben een gezamenlijke boete gekregen van 302 miljoen euro van de Europese Unie vanwege verboden kartelafspraken. Dat heeft Europees commissaris Joaquín Almunia woensdag bekendgemaakt.

Volgens de kartelwaakhond van de EU hebben de zes Europese, drie Japanse en twee Zuid-Koreaanse bedrijven vanaf 1999 tien jaar lang klanten onderling verdeeld. Dat gebeurde op een vrijwel 'wereldwijde schaal', aldus Almunia.

Volgens de eurocommissaris wisten de bedrijven 'heel goed dat wat ze deden illegaal was'. De bedrijven handelden volgens hem met grote geheimzinnigheid. De hoogspanningskabels worden doorgaans ondergronds of op de bodem van de zee gelegd om energiecentrales aan te sluiten op het energienet.

De Europese Commissie legde woensdag ook een boete van in totaal 30,7 miljoen euro op aan vier makers van staaldeeltjes voor het stralen van metaal. Volgens die commissie hebben de vier, een Amerikaans en Frans bedrijf en twee Duitse ondernemingen, zes jaar lang prijsafspraken gemaakt. (Novum)