Clicky


Niet minder NHG-hypotheken na verlaging maximum

Niet minder NHG-hypotheken na verlaging maximum
03-04-2014 09:37 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het aantal huizenaankopen dat is gefinancierd met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in het eerste kwartaal niet afgenomen, ondanks de verlaging van het maximale bedrag. Volgens de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen komt dat door het aantrekken van de woningmarkt in zijn geheel.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden in totaal 23.300 huizenaankopen gefinancierd met een NHG, zo maakte de stichting achter de garantie donderdag bekend. Dat is ongeveer evenveel als in de eerste kwartalen van afgelopen jaren.

Verwacht was dat het aantal garantiestellingen zou afnemen, omdat de grens is verlaagd van 350 naar 290 duizend euro. Per juli gaat de maximumprijs waarmee aanspraak kan worden gemaakt op de garantie verder omlaag naar 265 duizend. Voor heel 2014 wordt daarom wel een daling van het aantal NHG-hypotheken verwacht.

Bij huizen met een hypotheekgarantie staat het NHG-fonds garant voor de lening. Als de woning later met verlies moet worden verkocht, wordt de restschuld door het fonds vergoed. Het gaat hierbij om huiseigenaren die bijvoorbeeld moeten verhuizen omdat hun relatie is beëindigd, hun baan zijn kwijtgeraakt of van wie de partner is overleden.

In de eerste drie maanden van het jaar deden 1272 huishoudens hier een beroep op. Dat is iets minder dan het eerste kwartaal van vorig jaar, toen 1313 keer om dekking van verlies werd verzocht. Ten opzichte van het gemiddelde in 2013 was er echter sprake van een stijging van dertien procent.

Het garantiefonds is momenteel gevuld met 722 miljoen euro. In het eerste kwartaal is zes miljoen euro gebruikt om verkoopverliezen op te vangen. (Novum)