Clicky


Europarlement stemt voor beperken transactiekosten

Europarlement stemt voor beperken transactiekosten
03-04-2014 16:46 | Financieel | auteur De Redactie

BRUSSEL  - Het Europees Parlement heeft een belangrijke stap gezet in het aan banden leggen van de kosten voor transacties met betaalkaarten. Het parlement stemde donderdag in met een voorlopig wetsvoorstel voor een plafond op transactiekosten die creditcardmaatschappijen in rekening mogen brengen. De maatregel kan Europese consumenten jaarlijks tot zo'n zes miljard euro besparen.

Na het invoeren van de wet mogen bedrijven zoals Visa en Mastercard nog maar 0,3 procent van het aankoopbedrag aan transactiekosten met creditcards vragen. Voor betaalkaarten ligt de grens zelfs nog lager, op 0,2 procent. Daarvoor geldt bovendien een maximum van zeven cent, zo staat in het wetsvoorstel.

Of de maatregel van kracht wordt, is overigens nog niet zeker. Voordat de lidstaten over de plannen moeten stemmen, moet het Europarlement eerst nog een definitief voorstel schrijven. Dat lukt echter niet meer voor de Europese verkiezingen in mei, waardoor deze taak op het bord van het nieuwe parlement komt.

Hoewel het nieuwe parlement het voorstel in principe zou kunnen verwerpen, om vervolgens met een eigen plan te komen, is dat niet waarschijnlijk. Het donderdag aangenomen wetsvoorstel vormt de krijtlijnen waarmee het nieuwe parlement vanaf mei verder kan.

Waar Europese consumenten een hoop geld kunnen besparen door lagere transactiekosten, is de winst voor Nederlanders veel minder. Volgens Detailhandel Nederland kunnen Nederlandse consumenten elk jaar zo'n 56 miljoen euro besparen. Dat komt omdat de maximaal toegestane kosten in Nederland al ver onder het Europese plafond liggen. (Novum)