Clicky


Rutte: weinig ruimte voor extra lastenverlichting

Rutte: weinig ruimte voor extra lastenverlichting
04-04-2014 18:15 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Er is weinig ruimte voor extra lastenverlichting bovenop het half miljard dat de coalitie deze week al heeft uitgedeeld. Die boodschap gaf premier Mark Rutte (VVD) vrijdagmiddag af aan de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP waarmee vanaf maandag onderhandeld wordt over de begroting van volgend jaar.

Deze week werd bekend dat de strafbaarstelling van illegaliteit op verzoek van de PvdA van tafel is. In ruil daarvoor krijgt de VVD een half miljard voor lastenverlichting van de hoge inkomens. Dat bedrag wordt waarschijnlijk gefinancierd uit meevallers. "De verwachting is dat het halve miljard inpasbaar is", zei Rutte vrijdag. "Maar er is niet veel extra ruimte voor nieuw beleid of lastenverlichting."

Extra lastenverlichting kan wel, maar alleen als er elders wordt bezuinigd, zei Rutte. Deze week legden de drie oppositiepartijen hun wensen alvast op tafel. De ChristenUnie eist ook lastenverlichting voor lagere inkomens. Ook D66 wil dat de lasten omlaag gaan en de SGP wil extra investeren in veiligheid en defensie.

Rutte wilde niet vooruitlopen op de onderhandelingen. "De gesprekken beginnen nu. Die wil ik niet van een hypotheek voorzien. We gaan goed luisteren naar de verschillende wensen." De premier wees er wel op dat de drie partijen positief hebben gereageerd op de deal over het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit.

De onderhandelingen beginnen maandagochtend op het ministerie van Financiën. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ziet 'met goed gemoed' uit naar de gesprekken, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. Hij verwacht dat de gesprekken 'in goede sfeer' zullen verlopen, net als afgelopen jaar.

"Er zijn natuurlijk meer wensen dan ik kan inpassen, dus dat wordt passen en meten. Maar goed: dat heet onderhandelen."

Dijsselbloem verwacht verder een 'rustig begrotingsjaar'. De afgelopen twee jaar stond in het teken van extra bezuinigingen, maar dat is dit jaar niet nodig omdat het begrotingstekort naar verwachting ver onder de drie procent uitkomt. "Dat soort crisispakketten zijn nu niet nodig, dus we zitten in hele andere omstandigheden."

Tegelijkertijd is Nederland er nog niet. Dijsselbloem wil het tekort uiteindelijk terugbrengen naar nul. "We moeten het tempo erin houden." Maar de partijen waarmee hij maandag weer aan tafel zit, delen dat doel, aldus de bewindsman. (Novum)