Clicky


Nederlandse hightech centraal op Hannover Messe

Nederlandse hightech centraal op Hannover Messe
06-04-2014 20:09 | Buitenland | auteur De Redactie

HANNOVER - Nederland is niet alleen een land van tulpen en dijken, maar ook van belangrijke innovaties. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) zondagavond gezegd bij de opening van de Messe in de Stadthalle van Hannover.

Nederland is dit jaar - voor het eerst sinds 1990 - partnerland van de grootste industriebeurs ter wereld, die tot en met vrijdag wordt gehouden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel opende de beurs officieel.

Volgens Rutte, die speechte in het Duits - na een optreden van illusionist Hans Klok -, biedt de Hannover Messe een uitgelezen mogelijkheid om de wereld te laten zien dat Nederland een 'innovatieland is in optima forma'. "Een land van uitvinders, creatieve geesten en vindingrijke ingenieurs."

Nederland is met 270 bedrijven en kennisinstellingen op de Messe vertegenwoordigd.
Rutte en Merkel brengen maandagmorgen een gezamenlijk bezoek aan de Messe. De twee regeringsleiders bespreken zondag bij een informeel diner bovendien andere thema's, waaronder de crisis in Oekraïne en de komende Europese verkiezingen.

De beursopening bevestigde opnieuw de uitstekende en intensieve betrekkingen tussen Nederland en Duitsland. Rutte, die regelmatig de lachers in de zaal op z'n hand kreeg, benadukte dat in de wereld 'alleen de Verenigde Staten en Canada meer zaken met elkaar doen dan wij'.

De Hannover Messe, die dit jaar in het teken staat van de 'Vierde Industriële Revolutie', heeft 6500 deelnemers. Vorig jaar trok de beurs meer dan 220 duizend bezoekers uit tientallen landen.

Nederland profileert zich met de slogan 'Global challenges, smart solutions' ('Globale uitdagingen, slimme oplossingen'). Later deze week zijn ook minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) in Hannover te gast. (Novum)