Clicky


TLN: 'Herstel transport nog te broos voor loonstijging

TLN: 'Herstel transport nog te broos voor loonstijging
07-04-2014 11:07 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ZOETERMEER - Transportbedrijven zien momenteel hun bedrijvigheid wel toenemen, maar op dat extra werk wordt nog niks verdiend. Er is daarom ook geen ruimte om de werknemers drie procent meer loon te bieden, waarvoor de bonden momenteel actievoeren. Dat zegt een woordvoerder van werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN).

TLN hekelt dat de vakbonden zo 'halsstarrig' vasthouden aan de eis voor drie procent meer loon. De werkgevers bieden nul loonsverhoging. "Onze prioriteit is behoud van werkgelegenheid", stelt de woordvoerder. "De eis van drie procent is slecht voor het prille herstel in de sector."

Veel transportbedrijven zijn financieel niet gezond, stelt TLN. Omdat zij de afgelopen jaren al werden geconfronteerd met flinke extra lasten, zoals de hogere accijns en assurantiebelasting, kan extra loon er niet meer bij. "Wij doen dan ook een oproep aan de bonden om goed te kijken naar de gevolgen van de acties."


Vrachtwagenchauffeurs zijn maandag begonnen met stakingsacties. In de ochtend werden acht bedrijven die betrokken zijn bij de cao-onderhandelingen op slot gezet. In de middag komen ongeveer driehonderd werknemers bijeen in Utrecht. De komende weken volgen nog meer acties.

De onderhandelingen over een nieuwe cao liepen in februari vast. In maart ging TLN niet in op een ultimatum van de bonden. "We zijn altijd bereid om te praten, maar dat heeft nu niet veel zin gezien de harde eisen", aldus de woordvoerder.