Clicky


'Nederlandse pater Frans van der Lugt doodgeschoten in Syrië'

'Nederlandse pater Frans van der Lugt doodgeschoten in Syrië'
07-04-2014 12:18 | Buitenland | auteur De Redactie

DAMASCUS - De Nederlandse pater Frans van der Lugt is omgekomen in zijn woonplaats Homs in Syrië. Gewapende mannen hebben hem maandagochtend uit het jezuïetenhuis van Homs gehaald, geslagen en voor het huis met twee kogels in het hoofd doodgeschoten. Dat meldt de Jezuïetenorde van het Nabije Oosten en het Maghreb. Over het motief is nog niets bekend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van het nieuws, maar kan de dood van Van der Lugt nog niet bevestigen. "We hebben geen Nederlandse ambassade in Syrië, wat het voor ons moeilijk maakt om na te gaan wat er precies is gebeurd", laat een woordvoerder weten.

De 75-jarige Van der Lugt woonde al zo'n vijftig jaar in Homs. In het afgelopen jaar kwam hij meerdere keren in de media. Zo zei hij in februari in een reportage van de NOS dat hij niet van plan was om de belegerde stad te verlaten zolang er nog christenen woonden.

In een in januari opgedoken filmpje sprak Van der Lugt over de nijpende situatie in de stad. Hij sprak over zeer zware omstandigheden en zei dat honger het grootste probleem is.

Het Syrische leger heeft een jaar lang alle voedsel en medische hulp voor door rebellen gecontroleerde wijken in Homs tegengehouden. De inwoners hadden daar zwaar onder te lijden. De oppositie en de regering kwamen eerder dit jaar een tijdelijke wapenstilstand overeen om een deel van de burgers te evacueren en om hulp te sturen. (Novum/AP)