Clicky


Gevangenis Den Helder wordt asielzoekerscentrum

Gevangenis Den Helder wordt asielzoekerscentrum
08-04-2014 20:28 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HELDER - Den Helder krijgt honderden extra plekken voor de opvang van asielzoekers. Een voormalige jeugdgevangenis wordt omgebouwd tot asielzoekerscentrum, meldt de gemeente dinsdag op haar website. Den Helder heeft al een opvang voor asielzoekersgezinnen.

Na een grondige verbouwing kunnen de eerste asielzoekers naar verwachting vanaf begin september terecht. In totaal kunnen er zeshonderd mensen wonen. De Noord-Hollandse gemeente heeft met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afspraken gemaakt voor 'langdurige' opvang.

De oude gevangenis wordt verbouwd tot een 'veilig en leefbaar opvangcentrum' dat voldoet aan de moderne kwaliteitseisen. Er zijn flink wat aanpassingen nodig om het cellencomplex bewoonbaar te maken en om 'het gesloten karakter' weg te nemen, aldus de gemeente. Zo worden alle hekken en beveiligingsmasten verwijderd. Woonruimten krijgen keukens en er komen speeltoestellen voor de kinderen.

Het COA heeft momenteel te maken met een stijging van het aantal asielzoekers waardoor extra capaciteit nodig is. De toestroom komt voornamelijk uit het door burgeroorlog verscheurde Syrië en het Afrikaanse Eritrea. (Novum)