Clicky


PvdA-senator Duivesteijn haalt uit naar Wouter Bos

PvdA-senator Duivesteijn haalt uit naar Wouter Bos
09-04-2014 11:46 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - PvdA-senator Adri Duivesteijn uit forse kritiek op zijn partijgenoot Wouter Bos vanwege zijn rol bij de totstandkoming van het huidige kabinet. Duivesteijn vindt dat Bos als informateur meer had moeten werken aan een door VVD en PvdA gezamenlijk gedragen verhaal.

Dat schrijft Duivesteijn in een woensdag gepubliceerde column op zijn website. In het stuk reageert de senator op een column van Wouter Bos in de Volkskrant, afgelopen week. Daarin zoekt Bos een verklaring voor de recente nederlaag van de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens de informateur van het huidige kabinet ontbreekt het de sociaaldemocraten aan een goed verhaal.

Duivesteijn noemt Bos daar juist medeverantwoordelijk voor. Het 'ontbreken van een gezamenlijk gedragen verhaal' wreekte zich juist voor de PvdA bij de recente verkiezingen. "Maar wat is, naast een sanering van de rijksfinanciën, het echt leidende verhaal van dit kabinet naar de samenleving toe?", vraagt Duivesteijn zich af. "Kan een regeerakkoord dat z'n basis vindt in, zoals Bos het zelf triomfantelijk vertelde, de uitruil van opvattingen - met een door hem ontworpen kaartspel - dat 'verbindende verhaal' wel in zich dragen?"

De senator noemt het regeerakkoord vooral 'effectief als zakenovereenkomst tussen twee partijen met fundamenteel tegengestelde opvattingen over de inrichting van onze maatschappij'. Een politicus moet wat Duivesteijn betreft een verhaal hebben. "Wie aan het roer staat kan, met zijn of haar verhaal, het verschil maken."

Eind vorig jaar kwam Duivesteijn veelvuldig in het nieuws toen hij in de Eerste Kamer tegen de verhuurdersheffing dreigde te stemmen. Dat was een van de maatregelen uit het woonakkoord van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP. Omdat deze partijen de kleinst mogelijke meerderheid hebben in de Eerste Kamer, had Duivesteijn de mogelijkheid het woonakkoord in zijn eentje te torpederen. Hij stemde uiteindelijk in met de heffing. (Novum)