Clicky


Huizenprijzen stijgen weer na drie magere jaren

Huizenprijzen stijgen weer na drie magere jaren
10-04-2014 10:26 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De prijzen van Nederlandse huizen zijn vorig kwartaal voor het eerst in drie jaar tijd weer toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. De verkoopprijs van een gemiddelde woning steeg tussen januari en maart met 1,2 procent op jaarbasis, zo blijkt donderdag uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

In de laatste maanden van vorig jaar was nog sprake van een daling in prijs van 0,8 procent. Vergeleken met het vierde kwartaal steeg het bedrag waarvoor woningen van eigenaar wisselden de afgelopen maanden eveneens, met 0,3 procent. Een kwartaal eerder was dat echter nog 1,9 procent.

De stijgende verkoopprijs is volgens NVM-voorzitter Ger Hukker overigens nog geen reden voor euforie. "De prijzen stijgen, maar heel licht, zeg ik nadrukkelijk", aldus Hukker. De stijging in prijzen is bovendien sterk afhankelijk van waar een woning staat en wat voor type huis het is.

Zo kon een woningbezitter in Amsterdam zijn huis vorig kwartaal voor vijf procent meer slijten dan een jaar eerder, terwijl de gemiddelde transactieprijs in Noordoost-Groningen juist met zeventien procent daalde. De prijsstijging vindt dan ook vooral plaats in stedelijk gebied, aldus Hukker.

"Ik kan me voorstellen dat het sommige mensen frustreert als ze mij horen zeggen dat de prijzen stijgen, en ze - zelfs na het laten zakken van hun vraagprijs - tijdens de Open Huizen Dag niemand op bezoek hebben gehad", aldus Hukker. "Zulke mensen zullen denken: waar heb je het over?"

Of een eigenaar zijn huis voor een hogere prijs kan verkopen, hangt ook sterk af van het type woning. Zo werden hoekhuizen en appartementen vorig kwartaal voor een aanmerkelijk hogere prijs gesleten - met stijgingen van respectievelijk 2,2 en 2,9 procent - terwijl vrijstaande woningen nog een procent goedkoper werden verkocht.

Die verschillen zijn overigens ook te verklaren door de regio waarin een huis staat. In stedelijk gebied, zoals de Amsterdamse binnenstad, zijn veel meer appartementen, terwijl in landelijke regio's relatief veel vrijstaande huizen staan. (Novum)