Clicky


Export goed voor een derde van de banen

Export goed voor een derde van de banen
14-04-2014 10:17 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Nederlandse arbeidsmarkt leunde in 2012 voor ongeveer een derde op de uitvoer van producten en diensten. Omgerekend gaat het om 2,2 miljoen voltijdbanen die bij de gratie van de Nederlandse export bestaan. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het merendeel van die werkgelegenheid is direct gerelateerd aan de export. Bijna twee derde van de ruim twee miljoen banen zijn bijvoorbeeld betrokken bij het maken van exportproducten, het leveren van diensten of de daadwerkelijke uitvoer daarvan. Ruim een derde van de werkgelegenheid zit in de zogeheten 'toeleverende sector'.

Vooral de handel in Nederland levert veel exportgerelateerde banen op, meer dan een half miljoen. Dat komt overigens niet alleen door de export van eigen producten, maar ook door de doorvoer van producten uit andere landen. Bovendien is een deel van de handelaren ook weer toeleverancier voor een andere sector.

Dat geldt overigens nog veel sterker voor de sector 'zakelijke dienstverlening', waar toeleverende functies goed zijn voor bijna driehonderdduizend van de 460 duizend banen. Het gaat daarbij onder meer om de uitzendbranche. Uitzendkrachten worden namelijk in de landbouw of industrie aan het werk gezet en die sectoren maken weer producten voor de export. (Novum)