Clicky


Sander Terphuis ontevreden over kinderpardon

Sander Terphuis ontevreden over kinderpardon
14-04-2014 12:28 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - PvdA-lid Sander Terphuis is ontevreden over de manier waarop het kinderpardon is uitgevoerd. Het is in strijd met wat PvdA-leider Diederik Samsom heeft beloofd, zei hij maandag na afloop van de presentatie van het jaarverslag van immigratiedienst IND. Die maakte bekend dat het pardon zo goed als is afgerond: 675 kinderen die al langdurig in Nederland verbleven, mogen hier blijven.

Terphuis neemt hiermee afstand van zijn partijgenoot en Tweede Kamerlid Marit Maij, die maandag 'verheugd' was over de cijfers. Terphuis wijst op de belofte van partijleider Diederik Samsom dat achthonderd kinderen onder het pardon zouden vallen. "Dat aantal is sowieso niet gehaald. Ik snap niet waar die blijheid precies op is gebaseerd."

Bovendien kunnen alleen kinderen die gedurende vijf jaar in het vizier van de rijksoverheid waren aanspraak maken op het pardon. Kinderen bij wie dat niet het geval was, maar wel bekend waren bij gemeenten en bijvoorbeeld naar school gingen, vallen buiten de boot. Dat noemt Terphuis 'onacceptabel'.

"Ik vind dit niet de manier zoals dat ook is beloofd door de politiek leider. De gemeentekinderen hebben ook recht op verblijf hier", aldus de PvdA'er. Terphuis leidde binnen zijn partij het verzet tegen de strafbaarstelling van illegaliteit. Die ging een paar weken geleden ook daadwerkelijk van tafel. (Novum)