Clicky


Vleesafval gedumpt in vuilnisbakken

Vleesafval gedumpt in vuilnisbakken
14-04-2014 14:12 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De eigenaar van een Noord-Hollands vleesbedrijf heeft deels bedorven vleesafval in vuilnisbakken gedumpt. Hiervoor krijgt de 46-jarige man een boete. "We hebben drie keer dumping kunnen vaststellen, dus het kan op vijftienduizend euro boete uitlopen", laat een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag weten.

Boswachters hadden de voedselwaakhond getipt dat bijna wekelijks vleesafval in afvalbakken in een recreatiegebied in Noord-Holland werd gestort. De NVWA kon na onderzoek de slachterij traceren. De slachterij liet vervolgens weten welk verwerkingsbedrijf het afval had opgehaald.

De hoogte van de boete moet nog worden vastgesteld. Per dumping kan maximaal vijfduizend euro boete worden opgelegd.

Uit onderzoek bleek verder dat de ondernemer geen geldige vergunning en registratie had voor het verwerken van vlees. Tegen de man is ook proces-verbaal opgemaakt vanwege de onhygiënische omstandigheden binnen zijn bedrijf.

De NVWA stelt dat de speuractie duidelijk maakt hoe belangrijk een goed functionerend traceringssysteem voor vleesproducerende en -verwerkende bedrijven is.

Vlees- en slachtafval dat niet verder kan of mag worden verwerkt, moet in een lekvrije bak met sluitende deksel worden opgeborgen, bij maximaal 10 graden. Het afval moet door een erkend verwerkingsbedrijf worden opgehaald. (Novum)