Clicky


EU: Rusland zit achter bezettingen Oost-Oekraïne

EU: Rusland zit achter bezettingen Oost-Oekraïne
14-04-2014 19:17 | Buitenland | auteur De Redactie

LUXEMBURG - De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie zien de hand van Rusland in de bezettingen in meerdere Oost-Oekraïense steden. Dat hebben zij maandag tijdens een overleg in Luxemburg gezegd. De 28 ministers zien nog wel hoop dat de crisis met vreedzame middelen bezworen kan worden.

De gecoördineerde bezetting van regeringsgebouwen door pro-Russische betogers 'is iets dat wordt gepland en uitgevoerd door Rusland', aldus de Britse minister William Hague. Hij speculeerde dat het gedrag van Moskou mogelijk met nog meer sancties zal worden bestraft. Zowel de EU als de Verenigde Staten hebben al strafmaatregelen aan Rusland opgelegd voor de annexatie van de Krim.

Minister Frans Timmermans vindt het nog te vroeg voor een nieuwe fase sancties. Hij denkt dat de EU de druk op Rusland nog kan opvoeren met extra strafmaatregelen tegen personen en bedrijven. De maatregelen van de huidige sanctiefase zijn volgens de minister nog niet allemaal opgebruikt. Wel wil hij vast voorbereidingen treffen om zo nodig snel over te kunnen gaan op economische sancties, mocht dat nodig zijn.

Tijdens de bijeenkomst werden vier mensen toegevoegd aan de lijst personen die strafmaatregelen opgelegd krijgen. Daarmee komt het totaal op 22. Ook keurden de ministers een voorstel goed om Oekraïne een noodlening van een miljard euro te verstrekken. (Novum)