Clicky


Huizenprijzen in maart verder gedaald

Huizenprijzen in maart verder gedaald
22-04-2014 10:01 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Koopwoningen die in maart van eigenaar wisselden, waren gemiddeld 2,1 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsdaling was daarmee groter dan in februari, toen koopwoningen 1,7 procent goedkoper waren. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Gemiddeld kostte een bestaande woning in maart even meer dan 214 duizend euro. Dat is ruim zesduizend euro minder dan een jaar geleden. De afgelopen maanden zijn de prijzen van woningen echter vrij stabiel. Afgezien van januari lag de verkoopprijs de afgelopen maanden tussen de 213 en 215 duizend euro, zo meldt het statistiekbureau.

De prijs van een verkochte woning lag daarmee ongeveer op hetzelfde niveau als in november 2002, ruim elf jaar geleden. Vergeleken met augustus 2008, toen de Nederlandse huizenmarkt een piek bereikte, lagen prijzen vorige maand echter nog altijd 20,5 procent lager. Tijdens het dieptepunt op de huizenmarkt, in januari en juni van vorig jaar, gingen huizen voor gemiddeld 206 duizend euro van de hand.

In januari zakte de prijs van een verkochte woning op jaarbasis nog met gemiddeld een half procent. Mede door die kleine terugval kwam ook de krimp in prijs over het eerste kwartaal relatief laag uit. Tussen januari en maart namen de prijzen gemiddeld met anderhalf procent af. Dat is de kleinste daling in een kwartaal in drie jaar tijd.

Hoe sterk de prijzen dalen is echter sterk afhankelijk van de regio, zo benadrukte makelaarsvereniging NVM onlangs al. Cijfers van het CBS bevestigen dat beeld nu. Waar prijzen in Noord-Holland gemiddeld met 0,3 procent terugliepen, kregen Groningers namelijk vier procent minder voor hun huis. Ook in Friesland, Gelderland en Noord-Brabant daalden prijzen harder dan gemiddeld.

In de grote steden hebben huizenverkopers echter amper nog last van prijsdalingen. In Utrecht daalden prijzen vorig kwartaal weliswaar met 0,7 procent op jaarbasis, maar in Rotterdam bleven prijzen nagenoeg gelijk. In Den Haag en Amsterdam steeg de gemiddelde verkoopprijs zelfs, met respectievelijk 1,7 en 2,6 procent. (Novum)