Clicky


Nederlandse export passeert grens 500 miljard

Nederlandse export passeert grens 500 miljard
22-04-2014 11:20 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De totale waarde van de Nederlandse export heeft vorig jaar voor het eerst de vijfhonderd miljard euro overschreden. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag bekend. Van de landen van de Europese Unie voerde alleen Duitsland in 2013 voor een hoger bedrag uit.

Het is voor het zesde jaar op rij dat Nederland de op een na grootste exporteur van goederen in de EU is. De koppositie is echter nog ver weg, aangezien Duitsland voor een slordige 1,1 biljoen euro aan goederen uitvoert. Frankrijk is de derde exporteur van de 28 landen van de Europese Unie.

De hoge Nederlandse export is voor een groot deel het gevolg van wederuitvoer. Meer dan de helft van het totale geëxporteerde bedrag is afkomstig van goederen die in Nederland aankomen en vrijwel direct weer naar een ander land worden vervoerd.

Het gaat bijvoorbeeld om Chinese computers die per schip de Rotterdamse haven bereiken en daarna worden doorgeleid naar het Europese achterland. Aan dergelijke export verdient Nederland gemiddeld acht cent per euro die de lading waard is. Bij de uitvoer van goederen die in Nederland zijn geproduceerd is dat 54 cent. (Novum)