Clicky


Winst KPN vrijwel verdampt

Winst KPN vrijwel verdampt
25-04-2014 09:56 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De winst van KPN is in het eerste kwartaal nagenoeg compleet weggevaagd. Het telecombedrijf hield eind maart drie miljoen euro over, tegen meer dan 150 miljoen in de eerste drie maanden van vorig jaar. De daling wordt veroorzaakt door de hoge kosten vanwege het stoppen met toestellease, zo meldt KPN vrijdag.

De telecomreus had bovendien nog twee meevallers die voorkwamen dat het bedrijf in de rode cijfers uitkwam. Zo ging KPN twintig miljoen euro minder uitgeven aan rentelasten en viel de belastingaanslag vijf miljoen euro lager uit. Vooral de tak voor mobiele telefonie - en in mindere mate die voor zakelijke bellers - waren weinig winstgevend.

KPN besloot halverwege vorig jaar te stoppen met toestellease, waarbij klanten een toestel huren in plaats van het aan te schaffen bij een abonnement. Dat besluit nam de telefoonboer nadat veel klanten hadden geklaagd dat ze aan het einde van hun telefooncontract hun toestel weer moesten inleveren.

Het stopzetten van het leaseplan heeft stevige gevolgen voor de operationele winst van KPN, die met 21 procent afnam. Die daling is echter ook het gevolg van een krimp in omzet. De inkomsten van KPN zakten vorig kwartaal met 8,2 procent naar iets minder dan twee miljard euro. Dat mede door prijsdalingen op de mobiele markt. (Novum)