Clicky


'Olieprijzen zullen verder dalen'

'Olieprijzen zullen verder dalen'
30-04-2014 10:02 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De olieprijzen zullen komend jaar dalen. Ondanks wereldwijd toenemende politieke spanningen voeren de olieproducerende landen hun productie op, waardoor de olievoorraad toeneemt en de prijzen kunnen dalen. Dat stelt ABN AMRO in een vrijdag verschenen kwartaalrapport over grondstoffen.

ABN AMRO spreekt de verwachting uit dat de prijs voor een vat Brent-Olie daalt van bijna 110 dollar in het eerste kwartaal van dit jaar naar zo'n 95 dollar (zo'n 80 euro) volgend jaar. Ook wat betreft de gasprijzen is de bank positief over komend jaar. "In Europa bevonden de gasprijzen zich in een neerwaartse trend, ondanks de onzekerheid over gasleveringen uit Rusland naar Europa", aldus het rapport.

De bank maakt zich op korte termijn meer zorgen over de agrarische sector. Een mogelijk tropisch stormenfront van El Ninõ verhoogt de kans op productiestoornissen voor cacao, suiker en tarwe. Dat kan tot hogere prijzen leiden. Ook de prijs voor koffie kan onder druk komen te staan door slechte weersomstandigheden. Zo dreigt de oogst in Brazilië te mislukken door extreme droogte, in juni moet duidelijk zijn wat de gevolgen hiervan zullen zijn.

De wereldeconomie zal volgens de bank in de komende kwartalen versnellen. Met name de industrie in de opkomende markten zal profiteren van een exportstijging naar het Westen. Volgens de bank zal de vraag naar metaal en andere grondstoffen flink oplopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om koper, aluminium en zink. (Novum)