Clicky


Shell ziet winst met 45 procent kelderen

Shell ziet winst met 45 procent kelderen
30-04-2014 10:48 | Bedrijfsresultaten | auteur De Redactie

DEN HAAG - Shell heeft de winst in het eerste kwartaal van dit jaar met 45 procent zien teruglopen. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij tikte af op 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro), meldde Shell woensdag. In het sterke kwartaal begin vorig jaar was de winst nog acht miljard dollar. Shell boekte bijna 2,9 miljard dollar af op raffinaderijen in Azië en Europa.

De omzet bedroeg 109,7 miljard dollar, tegen 112,8 miljard dollar begin 2013. Ondanks de al verwachte keldering is het management gematigd positief over de toekomst. Als de afschrijvingen op raffinaderijen niet worden meegeteld, is de winst met 7,3 miljard slechts drie procent lager dan een jaar eerder.

De cijfers waren bovendien beter dan het buitengewoon zwakke laatste kwartaal van vorig jaar, toen Shell bleef steken op een winst van nog geen 1,8 miljard dollar. Topman Ben van Beurden stelt in een reactie op de nieuwste cijfers vooral veel te verwachten van olieproductie in de Golf van Mexico en Irak. Om het vertrouwen in herstel te onderstrepen verhoogt Shell het dividend van 45 naar 47 cent per aandeel.

Shell investeert nog dit jaar 35 miljard euro om de resultaten de komende kwartalen te verbeteren. Het concern wil kosten besparen door het afstoten van niet-kernactiviteiten.

"We maken harde keuzes om efficiënter te worden", aldus van Beurden, doelend op de afschrijvingen van Shell van bijna 2,9 miljard dollar op raffinaderijen in Azië en Europa. Begin deze week werd bekend dat Shell de smeeroliefabriek in Pernis sluit omdat die niet modern genoeg is. De raffinaderijen van Shell kampen met lage marges door overcapaciteit. (Novum)