Clicky


Daimler ziet winst bijna verdubbelen

Daimler ziet winst bijna verdubbelen
30-04-2014 10:44 | Bedrijfsresultaten | auteur De Redactie

Autofabrikant Daimler heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. De fabrikant van luxeauto's, bussen en vrachtwagens zag de nettowinst in een jaar tijd bijna verdubbelen: van 564 miljoen euro in januari 2013 tot 1,1 miljard in januari dit jaar. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het Duitse bedrijf woensdag heeft gepubliceerd.

De fabrikant profiteert onder meer van een sterk toegenomen vraag naar auto's. De luxedivisie van Daimler heeft zelfs het sterkste kwartaal achter de rug in de geschiedenis van het bedrijf. In totaal werden er bijna 390 duizend Mercedes-Benz wagens verkocht. In totaal verkocht Daimler bijna 566 duizend personen- en bedrijfswagens.

Met name in China zag Daimler de vraag naar luxe Mercedessen stijgen. De omzet in het land steeg in het eerste kwartaal met ruim vijftig procent. In heel Azië zag het bedrijf de omzet met 35 procent stijgen. De positieve resultaten zijn volgens het bedrijf het resultaat van een betere mix in automodellen. Ook zegt het bedrijf efficiënter te zijn gaan werken.

De positieve resultaten werden iets getemperd doordat het bedrijf het samenwerkingsverband met Rolls-Royce van de hand deed. Ook werden er kosten gemaakt met het belang dat Daimler heeft in Tesla Motors - de fabrikant van luxe elektrische personenwagens.

Over de toekomst is Daimler positief. De wereldwijde vraag naar auto's lijkt dit jaar nog met zo'n vier tot vijf procent toe te nemen. Ook lijkt de economie in de Verenigde Staten en West-Europa verder aan te trekken.

De topman van autofabrikant Daimler Dieter Zetsche schrijft de goede resultaten toe aan de strategie van het bedrijf. "Onze investeringen werpen hun vruchten af. We zijn het jaar goed begonnen, zoals verwacht." (Novum)