Clicky


Premier Oekraïne Arseni Jatsenjoek bezoekt Odessa

Premier Oekraïne Arseni Jatsenjoek bezoekt Odessa
04-05-2014 15:04 | Buitenland | auteur De Redactie

ODESSA - De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft zondag Odessa bezocht, de havenstad waar vrijdag tijdens gevechten tussen voor- en tegenstanders van de regering tientallen mensen omkwamen bij een brand in een vakbondsgebouw. Hij noemde hun dood een 'tragedie voor alle Oekraïners'.

Jatsenjoek verklaarde dat een onderzoek loopt naar de politie, omdat die naliet de orde te handhaven. Tegelijkertijd suggereerde hij dat Moskou de hand had in de gebeurtenissen. Hij zei dat openbare aanklagers opdracht hebben gekregen 'alle instigators, alle organisatoren en allen die onder Russische leiding een dodelijke aanval op Oekrane en Odessa hebben geopend' op te sporen.

Odessa is de belangrijkste stad tussen de door Rusland geannexeerde Krim en de separatistische regio Transnistrië in Moldavië. Sommigen verdenken Rusland ervan te proberen om vanuit Transnistrië een groot deel van Oekraïne onder controle te krijgen.

De ongeregeldheden in Odessa begonnen toen er schoten vielen tijdens botsingen tussen pro-Russische en pro-Oekraïense betogers op straat. Hierbij zouden verscheidene doden zijn gevallen. Het dodencijfer steeg echter sterk toen er brand uitbrak in een vakbondsgebouw waar tegenstanders van de regering zich hadden verschanst. Rusland was er als de kippen bij om de schuld te leggen bij radicale ultranationalisten die van de autoriteiten in Kiev de vrije hand zouden krijgen. (Novum/AP)