Clicky


Flinke quotumboete voor melkboeren verwacht

Flinke quotumboete voor melkboeren verwacht
07-05-2014 09:22 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederlandse boeren krijgen dit jaar een recordhoge boete omdat ze veel meer melk hebben geproduceerd dan is toegestaan. Dat verwacht melkonderzoeksbureau DCA, meldt radiozender BNR woensdag.

De kosten vanwege het overschrijden van het melkquotum bedraagt mogelijk 130 miljoen euro, schat het bureau. Hiermee herhaalt het bureau de schatting van LTO Nederland van eind vorig jaar. De tot nu toe hoogste boete bedraagt ruim 43 miljoen euro.

De boeren anticiperen met de grote melkplas waarschijnlijk op het afschaffen van het Europese melkquotum volgend jaar, licht onderzoeker Herma van den Pol op de radiozender toe. Door nu al veel melk te produceren, profiteren de boeren van de momenteel hoge melkprijs. Of die extra opbrengsten compenseren voor de boete, weet DCA niet.

De landen in de Europese Unie kennen sinds 1984 elk een eigen melkquotum omdat overproductie tot een melkplas en een boterberg leidde. Het quotum wordt afgeschaft omdat de vraag naar melk wereldwijd blijft stijgen. (Novum)