Clicky


'Winkelier wil wapen achter toonbank'

'Winkelier wil wapen achter toonbank'
07-05-2014 09:24 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Ruim zestig procent van de winkeliers wil dat de wapenwet wordt verruimd zodat zij een wapen mogen hebben om zichzelf te verdedigen. Een op de vijf heeft al een wapen achter de toonbank, concludeert Eenvandaag woensdag uit een onderzoek onder duizend winkeliers.

Het is niet zo dat winkeliers massaal een vuurwapen willen, benadrukt het programma. Winkeliers willen simpelweg meer mogelijkheden dan nu. Zo willen ze dat ze pepperspray mogen hebben, wat nu nog niet is toegestaan.

Bij de winkeliers die al een wapen hebben gaat het in vrijwel alle gevallen om slagwapens zoals honkbalknuppels. Verder worden ijzeren staven en stoelpoten met spijkers genoemd.

De winkeliers zouden massaal aangeven achter de juweliersvrouw in Deurne te staan. Zij doodde op 28 maart twee overvallers toen haar man gevaar liep. Van de winkeliers zegt 88 procent er begrip voor te hebben dat het paar een wapen had. Het stel had hier geen vergunning voor en zou vervolgd kunnen worden voor verboden wapenbezit. Van de winkeliers vindt 63 procent dat dit niet moet gebeuren, dertig procent vindt van wel.

Twee derde van de winkeliers vindt dat geweld om een overvaller te verjagen moet worden toegestaan. Volgens de wet mag geweld nu alleen worden gebruik ter verdediging. Eenvandaag ondervroeg ook leden van een eigen opiniepanel. Van hen vindt eveneens twee derde dat geweld mag worden gebruikt om een inbreker uit het huis te verjagen. (Novum)