Clicky


DE en Mondelez mengen koffieactiviteiten

DE en Mondelez mengen koffieactiviteiten
07-05-2014 16:42 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - DE Master Blenders - het vroegere Douwe Egberts - en het Amerikaanse Mondelez willen hun koffieactiviteiten samenvoegen in een nieuw op te zetten samenwerkingsverband. Het bedrijf krijgt de naam Jacobs Douwe Egberts en wordt gevestigd in Nederland. DE krijgt de overhand in het concern, zo maakten beide bedrijven woensdag bekend.

De eigenaar van DE Master Blenders, de Duitse investeerder Joh. A. Benckiser, wordt voor 51 procent eigenaar van de joint venture. Daarvoor betaalt de investeringsmaatschappij vijf miljard dollar (3,6 miljard euro) aan Mondelez, dat het resterende belang krijgt. Het nieuwe concern heeft een jaaromzet van meer dan vijf miljard euro.

De Fransman Pierre Laubies, momenteel voorman bij DE, wordt naar verwachting topman van Jacobs Douwe Egberts. DE Master Blenders levert met Bart Brecht bovendien ook de president-commissaris en de meerderheid van de bestuurders. Het voormalige Douwe Egberts krijgt daarmee een stevige vinger in de pap.

Het is echter Mondelez die het grootste deel van de toekomstige omzet inbrengt. Het Amerikaanse conglomeraat verdiende vorig jaar 2,9 miljard euro aan de verkoop van koffie, tegen 2,4 miljard euro omzet van DE Master Blenders. Na de fusie, die in de loop van 2015 moet zijn afgerond, ontstaat het grootste koffiebedrijf ter wereld.

Door het samengaan van Mondelez en DE komt een groot aantal koffiemerken straks onder hetzelfde dak. De Amerikanen zijn onder meer eigenaar van Jacobs en Carte Noire, terwijl DE onder meer de merken Douwe Egberts, L'Or en Senseo voert. DE en Mondelez willen samengaan om nog sterker te kunnen groeien in de 'zeer lucratieve' koffiemarkt.

Voordat Mondelez en DE hun koffietakken kunnen samenvoegen moeten beide bedrijven nog wel toestemming krijgen van toezichthouders, zo melden ze in een verklaring. DE Master Blenders is nu al de op drie na grootste koffieverkoper, zo schrijft Het Financieele Dagblad. Bij DE werken wereldwijd 7500 mensen.

De fusie tussen het voormalige Douwe Egberts en Mondelez komt amper een jaar nadat DE Master Blenders van de beurs verdween en werd opgekocht door zijn huidige, Duitse eigenaar. DE kreeg zijn beursnotering halverwege 2012, toen Sara Lee - op dat moment eigenaar van het bedrijf - besloot de koffietak af te stoten.

Mondelez International ontstond in 2012, toen Kraft Foods zijn Amerikaanse en internationale tak opsplitste. Bij Mondelez, dat onder meer ook eigenaar is van Milka en LU, werken wereldwijd honderdduizend werknemers. (Novum)