Clicky


De eerste resultaten van het NK Speed Docking 2014 bekend

De eerste resultaten van het NK Speed Docking 2014 bekend
08-05-2014 17:04 | Algemeen | auteur De Redactie

DELFT - Halverwege het NK Speed Docking 2014 – de grootste Nederlandse logistieke competitie waar tien weken lang verblijftijden worden gemeten bij ruim 600 distributiecentra in Nederland – kwamen de deelnemers en sponsoren van deze competitie bij elkaar om de tussenresultaten door te nemen. Uit de data kwamen interessante uitkomsten. Zo zijn Nederlandse distributiecentra bijvoorbeeld sneller dan die in België en Tsjechië. De belangrijkste conclusie was echter dat de verblijftijd een indicator is van veel meer dan alleen de efficiency van de goederenontvangst.

Diepteonderzoek

Dit jaar wordt voor het eerst diepteonderzoek gedaan naar het verloop van de ontvangstprocessen in distributiecentra, dit was mogelijk dankzij de sponsoren ANCRA, BOM, Incore, Marcareon, Transporeon en Tesisquare. Door de waardevolle medewerking van retailers en groothandels is het mogelijk voor twee afstudeerders om mee te lopen in dertien verschillende locaties. Hier meten zij enerzijds de afzonderlijke onderdelen van de verblijftijd. Anderzijds ontdekken zij ook oorzaken voor de data die wordt verzameld door de deelnemende partijen aan het NK Speed Docking.

Door dit onderzoek wordt onder andere zichtbaar hoe betrokken de chauffeurs en de ontvangstmedewerkers zijn, en hoeveel verstoringen en afwijkingen zij tijdens het ontvangstproces al op weten te lossen. Dit lijkt er op te duiden dat er nog veel meer problemen zijn dan gemeten, maar dat deze niet aan het licht komen doordat deze ter plekke worden opgelost door de vaak ervaren medewerkers bij de goederenontvangst.

Verblijftijd als indicator voor efficiency voorgaande processen

Dit jaar lopen er nationale kampioenschappen van Speed Docking in Nederland, België (en Luxemburg) en Tsjechië (en Slowakije). Bij alle drie de competities is CAROZ verantwoordelijk voor de data-analyse, hierdoor is het mogelijk vergelijkingen te maken tussen de landen. Uit de data blijkt dat Nederland veruit de beste cijfers heeft: gemiddeld zijn de distributiecentra in Nederland 2,5 keer sneller dan distributiecentra in Tsjechië. Waarschijnlijk is dit het gevolg van de hoog ontwikkelde logistiek in Nederland, versterkt door onderbouwing met data (zoals die tijdens het NK Speed Docking verzameld wordt). Want dat is één van de belangrijkste inzichten van de eerste competitieweken: de verblijftijd is een indicator van de efficiency van alle processen die voorafgaan aan de goederenontvangst.

Tijdens de overdracht van de goederen en de bijbehorende informatie worden vervolgens alle fouten, miscommunicaties en afwijkingen in de voorgaande bestel-, plannings- en orderverwerkingsprocessen in één keer zichtbaar. Zo is het is nu al duidelijk dat het gebruik van elektronische communicatie en scanbare labels pas het gewenste voordeel gaat leveren als er ook afspraken komen over de werkprocessen bij de overdracht. De winst van de SSCC-labels gaat verloren wanneer deze niet blijken te kloppen, of niet scanbaar blijken doordat ze verkeerd zijn geplakt. Voor deelnemers gaat de analyse van de oorzaken van het tijdsverlies veel opleveren, niet alleen in tijd, maar ook in kwaliteit, duurzaamheid en efficiency.

Waardevolle data voor Beter Benutten

Voor het  programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu worden de verzamelde gegevens over ritten en afleveringen ter beschikking gesteld voor analysedoeleinden: hoeveel ritten in de spits plaatsvinden, en of dat door andere planning niet vermeden kan worden. Ook bij de deelnemers leeft het idee dat er nog veel te verbeteren valt door goed te kijken naar de patronen in ontvangen en leveren. Zo zien veel retailers een piek in de ochtend qua belevering en stilstaande wagens in de middag.

Ook blijkt uit de data dat ruim 25% van de zendingen aan de retail te vroeg aankomt op de afleverlocatie, vaak wordt er een behoorlijke marge ingebouwd. Door analyse van de data kunnen stappen worden gemaakt in het aanpassen van deze processen, zodat ze betrouwbaarder worden en daardoor beter te plannen.

And the winner is…

Op 26 juni worden tijdens het Connekt Zomerfestival de eindresultaten gepubliceerd en wordt de Nederlands Kampioen Speed Docking 2014 bekendgemaakt.