Clicky


Timmermans verwerpt referendum Oost-Oekraïne

Timmermans verwerpt referendum Oost-Oekraïne
12-05-2014 09:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

BRUSSEL - Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) verwerpt het referendum dat zondag in de Oost-Oekraïense provincies Donetsk en Loehansk is gehouden. Dat verklaarde hij maandag bij aankomst in Brussel, waar de EU-ministers zich zullen buigen over verdere sancties tegen Rusland.

"We moeten hier geen aandacht aan besteden, dit is geen bijdrage om de chaos in Oekraïne tegen te gaan", zei Timmermans. "Het referendum voldeed op geen enkele wijze aan de fundamentele voorwaarden voor vrije verkiezingen." De pro-Russische separatisten beweren dat 89 procent van de kiezers voor zelfstandigheid koos, en dat driekwart van de bevolking is komen stemmen.

De ministers beraden zich in Brussel over uitbreiding van de sancties tegen Rusland en pro-Russische activisten. Die zouden dan niet alleen personen treffen maar ook bedrijven en instanties die betrokken zijn bij de annexatie van de Krim en de ondermijning van de Oekraïense soevereiniteit.

Voor economische sancties tegen Rusland zelf acht Timmermans het nog te vroeg. "Er is nog ruimte om de huidige sancties uit te breiden." Wel denkt hij dat er een 'reële kans' op economische sancties is als Rusland de Oekraïense presidentsverkiezingen op 25 mei zou dwarsbomen. Parijs en Berlijn hebben daar ook al op gezinspeeld.

Timmermans vestigt zijn hoop op de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) waarvan de voorzitter, de Zwitserse president Didier Burkhalter, donderdag in Moskou met de Russische president Poetin sprak. "Dat is de beste kans op een diplomatieke uitweg, want ondertussen grijpt de chaos in Oost-Oekraïne om zich heen. Sancties alleen zijn geen oplossing, we moeten Moskou aan tafel krijgen." (Novum)