Clicky


'Positiviteit woningmarkt overtroeft problemen'

'Positiviteit woningmarkt overtroeft problemen'
13-05-2014 10:42 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De woningmarkt kruipt dit jaar en volgend jaar verder uit het dal doordat positieve factoren sterker zijn dan de problemen in de branche. Het herstel is halverwege vorig jaar ingezet, maar is broos en nog niet op alle fronten merkbaar. Dat stelt de Rabobank dinsdag in een kwartaalupdate over de huizenmarkt.

Het aantal verkopen steeg in het eerste kwartaal naar het niveau van begin 2008. De verkoopcijfers stegen doordat huizen beter betaalbaar waren en het grotere vertrouwen in de woningmarkt, meldt Rabobank. Volgens een schatting van makelaarsvereniging NVM werden in het eerste kwartaal ruim 32 duizend woningen verkocht.

Die positieve factoren hebben meer invloed op de markt dan negatieve factoren als de groeiende werkloosheid en het grote aandeel hypotheken dat onder water staat, zeggen economen bij de bank. Daarom verwacht Rabobank dat het aantal verkochte woningen dit jaar tussen de 130 duizend en 140 duizend uitkomt. In 2011, toen de huizencrisis op haar hoogtepunt was, wisselden iets meer dan 110 duizend woningen van eigenaar.

Niet alleen het aantal huizen dat wordt verkocht groeit, ook de prijs stijgt dit jaar naar verwachting met maximaal een procent. Huizen waren de eerste drie maanden van het jaar een half procent duurder dan eind vorig jaar. Maar ten opzichte van begin 2013 waren woningen nog anderhalf procent minder waard. De afgelopen drie kwartalen stegen de prijzen echter met gemiddeld 1,3 procent. In 2015 komt de prijsstijging uit op tussen de een en drie procent, denkt de bank. Volgend jaar neemt ook het inkomen per huishouden weer toe.

Negatieve uitschieter op de woningmarkt blijft de nieuwbouwsector, die pas dit jaar de bodem bereikt. Volgend jaar moet het lage aantal bouwvergunningen echter weer gaan stijgen. In 2014 voorziet de bank een volumekrimp in de markt voor nieuwe woningen met twee procent, om in 2015 met acht procent te groeien.

De hoeveelheid huishoudens met een hypotheek die onder water staat zal maar heel geleidelijk afnemen door de stijgende prijzen. Het aantal personen met betalingsachterstanden op hypotheken zal de komende jaren blijven stijgen. De verkoopcijfers nemen toe, maar zullen toch deels gedrukt worden doordat een miljoen huishoudens met een restschuld zitten. (Novum)