Clicky


Economie gekrompen door milde winter

Economie gekrompen door milde winter
15-05-2014 10:35 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Nederlandse economie is het eerste kwartaal gekrompen met 1,4 procent, grotendeels door het lage gasverbruik vanwege de milde winter. Dat heeft het Centraal Bureau voor Statistiek donderdag gemeld. Toch blijft de economie in een 'heel broze herstelfase', aldus het CBS.

In de vorige drie kwartalen was nog sprake van economische groei, die door de krimp is 'weggevaagd', zei CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen op een persconferentie. "Maar het onderliggende beeld is lang niet zo slecht als je op basis van de cijfers zou denken." Zo namen de investeringen verder toe, zette het herstel in de industriesector door en werden meer uitzendkrachten ingezet. Van structureel herstel op de arbeidsmarkt is echter nog geen sprake.

Door de milde winter gebruikten huishoudens een derde minder gas om hun huizen te verwarmen, en Nederland produceerde en exporteerde ook flink minder gas. Nederland had als gasproducerend land juist last van de milde weersomstandigheden, terwijl die in omringende landen als Duitsland juist de groei stimuleerden.

Uit cijfers van weeronline.nl blijkt dat het afgelopen winter gemiddeld 6 graden was. Gemiddeld genomen is dat met 3,4 een stuk lager. Het aantal vorstdagen lag met tien bijna vier keer lager dan in een 'normale winter'. Het is de op een na warmste winter sinds in 1901 met metingen werd begonnen.

Het zachte weer had in sommige sector ook in Nederland positieve effecten op de groei, hoewel dat de krimp bij lange na niet kon compenseren. Onder meer horecagelegenheden en tuincentra profiteerden van de hogere temperaturen, evenals de bouwsector, die beter presteert als er geen vorst is. In vergelijking met een jaar eerder werd in de meeste sectoren meer geïnvesteerd, vooral in computers en machines.

Op jaarbasis kromp de economie met 0,5 procent, eveneens vanwege het lage gasverbruik. Het eerste kwartaal van vorig jaar was, in tegenstelling tot afgelopen winter, kouder dan gemiddeld. Gas niet meegeteld groeide de export wel, met bijna drie procent ten opzichte van een jaar eerder.

De arbeidsmarkt blijft zwaar onder druk staan omdat die sector doorgaans achterloopt op de rest van de economie. Alleen de uitzendbranche onttrok zich aan de malaise, een teken dat bedrijven vooralsnog vooral tijdelijke krachten als aanvulling op het personeelsbestand kiezen. Pas als de bedrijvigheid verder aantrekt, nemen zij vast personeel in dienst, aldus Van Mulligen.

Met name in de zorgsector vielen harde klappen door de bezuinigingsmaatregelen. Een derde van het baanverlies van in totaal 122 duizend kwam uit die sector. Drie procent van de banen in de sector verdween. (Novum)