Clicky


Berliner Verkehrsbetriebe plaatst order van 236 stadsbussen bij VDL

Berliner Verkehrsbetriebe plaatst order van 236 stadsbussen bij VDL
15-05-2014 19:55 | Algemeen | auteur De Redactie

VALKENSWAARD - BVG heeft op 9 mei 2014 de officiële gunning voor het aanbesteden van 236 bussen met lage instap aan VDL Bus & Coach toegekend. De levering van de 236 Citea’s LLE vindt verspreid over de jaren 2014-2017 plaats. Hiervoor hebben BVG en VDL Bus & Coach een raamcontract afgesloten met de optie om 2 jaar te verlengen.

Dit is de grootste opdracht ooit voor VDL Bus & Coach Deutschland. Twee jaar geleden heeft BVG (Berliner Verkehrsbetriebe), twee VDL Citea’s LLE-120 onderworpen aan intensieve praktijktests in het stadsverkeer van Berlijn. Met succes, want de lichtgewicht bussen wisten te overtuigen.

Innovatief lichtgewichtconcept

Bij de VDL-bussen met een lichtgewichtconstructie ligt de focus op vermindering van het brandstofverbruik en de daaruit voortvloeiende emissiereductie. Daarbij voldoen de bussen uiteraard nog steeds aan de hoogste veiligheidsnormen. De Citea LLE heeft een eigengewicht van ca. 9 ton en verbruikt volgens de eigen ervaringen van BVG tot 20% minder diesel dan vergelijkbare producten en stoot per jaar, per voertuig zo’n 18 ton minder schadelijke stoffen uit.

De combinatie VDL Citea LLE Euro 6 en een verbruiksreductie van 20% zorgt er bovendien voor dat de emissie van stikstofoxiden met 95% vermindert. De Citea voldoet daarmee aan de verwachtingen die aan voertuigen met hybridetechniek gesteld worden, zonder dat hogere kosten voor deze techniek en bijvoorbeeld voor werkplaatsen en infrastructuur moeten worden gemaakt.

De Berliner Verkehrsbetriebe

BVG exploiteert het openbaar vervoernetwerk in Berlijn en omgeving. Dagelijks worden meer dan 1.300 bussen ingezet, die samen jaarlijks circa 937 miljoen passagiers naar hun bestemming brengen. Daarmee zijn de Berliner Verkehrsbetriebe de grootste exploitant van stadsbussen in het Duitstalige gebied (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland).

Elk jaar leggen de bussen en treinen van de BVG een afstand af van meer dan 125 miljoen kilometer, omgerekend is dat dagelijks circa negen keer de wereld rond.