Clicky


Saudi-Arabië overweegt sancties om PVV

Saudi-Arabië overweegt sancties om PVV
17-05-2014 10:35 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Saudi-Arabië overweegt Nederland met sancties te straffen omdat PVV-leider Geert Wilders de vlag van het land en de islamitische geloofsbelijdenis zou hebben beledigd. "Er zijn indicaties dat het land handelsmaatregelen tegen Nederland overweegt", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Wilders verspreidde in december een anti-islamsticker die gelijkenissen toont met de Saudische vlag. De islamitische geloofsbelijdenis op de vlag was vervangen door de tekst 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif'.

Het ministerie houdt contact met Saudi-Arabië. "In het contact wordt erop gewezen dat het kabinet destijds nadrukkelijk afstand heeft genomen van het beledigen van de vlag en de geloofsbelijdenis door de heer Wilders", zegt de woordvoerder.

Wilders reageert minder verzoenend. Hij noemt Saudi-Arabië in een reactie 'een verschrikkelijk land, dat nog steeds slavernij kent, dat de grootste financier is van internationaal terrorisme, dat afvalligen executeert en dat vrouwen verbiedt auto te rijden'. Hij wijst verder op het vervolgen van christenen en noemt het land een dictatuur die de woorden 'vrijheid' en 'democratie' niet eens kan spellen. 'Wij hadden dat land zelf al lang moeten boycotten. Wie denken ze dat ze zijn om een Nederlands politicus de les te lezen?" (Novum)