Clicky


Ploumen: vijf miljoen euro voor Zuid-Sudan

Ploumen: vijf miljoen euro voor Zuid-Sudan
19-05-2014 16:51 | Binnenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) maakt vijf miljoen euro vrij voor Zuid-Sudanezen die het geweld in hun land zijn ontvlucht. Dat verklaarde ze maandag na overleg met haar Europese collega's in Brussel.

Ploumen maakt drie miljoen euro vrij voor ontheemden binnen Zuid-Sudan en twee miljoen voor vluchtelingen in Ethiopië. Het geld komt van twee samenwerkingsakkoorden met de Zuid-Sudanese regering die Nederland nu opschort: een akkoord over irrigatieprojecten en de training van Zuid-Sudanese diplomaten door het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael in Den Haag. Ploumen gaf eerder al vijf miljoen euro voor Zuid-Sudan.

"Dit is een duidelijke boodschap aan de regering van Zuid-Sudan. Het is onacceptabel om de eigen bevolking zo in de steek te laten", aldus Ploumen. "We willen de dialoog open houden, maar we willen ook een signaal afgeven." Door de gewapende strijd tussen rivaliserende leiders in Zuid-Sudan zijn sinds december meer dan een miljoen mensen op de vlucht geslagen.



Ploumens aankondiging komt daags voor een grote internationale donorconferentie voor Zuid-Sudan in de Noorse hoofdstad Oslo. Van de 1,8 miljard dollar die dit jaar nodig is, is nog maar een derde binnen.

Hulporganisaties vrezen massale hongersnood als de getroffen burgers niet snel hulp en voedsel krijgen voordat het regenseizoen begint. Er dreigt honger en ondervoeding voor meer dan zeven miljoen mensen als er niks gebeurt, aldus de Verenigde Naties.

Ploumen had vorige week dinsdag in de Tweede Kamer al een 'substantiële bijdrage' aangekondigd na vragen van Arie Slob, de fractievoorzitter van de Christenunie. Slob had dit aangekaart na een bezoek aan vluchtelingenkampen in Ethiopië.  (Novum)