Clicky


'Economie groeit dit jaar maar half procent'

'Economie groeit dit jaar maar half procent'
20-05-2014 15:49 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De economie groeit dit jaar met niet meer dan een half procent. Dat verwacht ABN AMRO, dat in de vorige raming nog uitging van een groei van het bbp van rond de 1,2 procent. Door de onverwacht sterke krimp van 1,4 procent in het eerste kwartaal kon de oude groeiraming de prullenbak in.

De krimp van het eerste kwartaal zal een flinke invloed hebben op gemiddelde groei in heel 2014, vreest de bank. ABN denkt bovendien dat het effect van de vermindering van de gaswinning in Groningen groter is dan eerder verwacht.

Ondanks de rigoureuze bijstelling is ABN AMRO nog altijd positief over het herstel van de economie. De bank denkt dat de sterke krimp 'grotendeels, of misschien zelfs helemaal' te wijten is aan eenmalige factoren, zoals het lagere gasverbruik door de milde winter. "Het herstel is onderbroken, niet afgebroken", aldus de bank.

De bank is positief over de rest van het jaar omdat de huizenmarkt, die in vorige kwartalen de groei dempte, weer enigszins uit het dal klimt. De export moet ook gaan bijdragen aan de economische groei. Mede door het groeiende producentenvertrouwen trekken ook de investeringen dit jaar aan.

Ook het consumentenvertrouwen neemt toe en het reële inkomen stijgt. Dat leidt dit jaar echter nog niet tot hogere consumptie doordat nog altijd veel woningen onder water staan. Ook de werkloosheid daalt dit jaar nog niet, denken de economen bij de bank. (Novum)