Clicky


Winst Maersk hoger door verkoop supermarktbelang

Winst Maersk hoger door verkoop supermarktbelang
21-05-2014 11:15 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

KOPENHAGEN - De winst van de Deense reder A.P. Møller-Maersk is in het eerste kwartaal met bijna een derde gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Die toename is volledig te danken aan de verkoop van een belang in een Deense supermarktketen, zo meldt de reder - vaak kortweg Maersk - dinsdag.

Het bedrijf uit Kopenhagen hield eind maart onder de streep 2,1 miljard dollar (ruim anderhalf miljard euro) over. De omzet van Maersk bleef daarentegen nagenoeg gelijk op 11,7 miljard dollar. Dat is nog geen procent meer dan een jaar geleden.

Dat Maersk ondanks een lagere omzet toch meer winst overhield was voor een deel te danken aan de lagere kosten voor vervoer. Belangrijker zijn echter de eenmalige inkomsten van 2,8 miljard dollar die Maersk overhield na de verkoop van zijn belang in supermarktketen Dansk Supermarked.

De reder had een belang van 49 procent in de supermarkt. In januari werd dat aandeel echter verkocht aan de oprichter van de keten, zo meldde de Financial Times destijds. Dat besluit werd genomen omdat Maersk zijn activiteiten wilde inkrimpen. (Novum/AP)