Clicky


Industrie eurozone groeit iets minder hard

Industrie eurozone groeit iets minder hard
22-05-2014 11:31 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De industrie in de eurozone is in mei iets minder hard gegroeid dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex (PMI) - een graadmeter voor industriële bedrijvigheid - daalde deze maand naar 53,9, zo blijkt donderdag uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit. Een maand eerder was dat nog een stand van 54.

De daling is vooral het gevolg van een veel zwakkere groei in productie. De lichte terugval is echter geen reden voor zorgen, zo nuanceert Markit. Met een stand van 53,9 staat de PMI voor de eurozone nog altijd op een van de hoogste niveaus in drie jaar tijd. De marktonderzoeker denkt dat de groei in juni mogelijk verder aantrekt.

Aan welke eurolanden de lichte terugval te wijten is, maakt Markit over anderhalve week bekend, bij de publicatie van de definitieve inkoopmanagersindex. Daarin maakt de marktvorsers onderscheid tussen de eurolanden. Wel liet Markit donderdag al weten hoe het met de Franse en Duitse industrie is gesteld.

De PMI voor de Duitse industrie bleef in mei op hetzelfde hoge niveau als in april, toen de graadmeter een stand van 56,1 bereikte. De Franse industrie kromp deze weer, na twee maanden van groei. De Franse PMI daalde naar 49,3. Elke stand onder de vijftig duidt op een krimp in de bedrijvigheid. (Novum)