Clicky


Leger neemt macht in Thailand over

Leger neemt macht in Thailand over
22-05-2014 13:39 | Buitenland | auteur De Redactie

BANGKOK - Het leger in Thailand heeft de macht overgenomen, heeft legercommandant Prayuth Chan-Ocha donderdag laten weten. De strijdkrachten willen de orde in het land herstellen en zullen politieke hervormingen doorvoeren, zei de generaal in een verklaring op de televisie.

De militaire commissie die dinsdag de staat van beleg afkondigde neemt nu ook het landsbestuur over, zei hij. De militairen voerden twee dagen overleg met de leiders van de rivaliserende politieke kampen, maar slaagden er niet in de impasse te doorbreken.

Het overleg werd gevoerd in een gebouw van het leger in Bangkok. Kort voor de bekendmaking op de televisie legden gewapende soldaten met legervoertuigen een cordon rond het gebouw, waarschijnlijk om te verhinderen dat wie zich binnen bevond het pand kon verlaten.

Thailand kampt al meer dan zeven jaar met politieke instabiliteit. De jongste onrustcyclus begon in november toen premier Yingluck Shinawatra een poging leek te doen om haar broer Thaksin, die in 2006 door het leger werd afgezet en in ballingschap woont om een gevangenisstraf wegens corruptie te ontlopen, terug te laten keren naar Thailand. Yingluck is inmiddels gedwongen af te treden, maar er dreigden nieuwe botsingen tussen haar volgelingen en tegenstanders. Sinds november kwamen bij confrontaties al twintig mensen om het leven en raakten honderden gewond.

Het is de twaalfde keer sinds de afschaffing van de absolute monarchie in 1932 dat het leger de macht grijpt in Thailand. (Novum)