Clicky


Asscher ziet niets in werkloosheidsnorm

Asscher ziet niets in werkloosheidsnorm
22-05-2014 20:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) ziet niets in de invoering van een werkloosheidsnorm voor alle EU-landen. De norm was het voornaamste thema van zijn eigen partij in de campagne voor de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Asscher beantwoordde donderdag, op verkiezingsdag, Kamervragen van de VVD naar aanleiding van uitspraken van PvdA-kandidaat Agnes Jongerius. Die bepleitte begin vorige maand strenge sancties voor landen die de door de PvdA verlangde werkloosheidsnorm van vijf procent overschrijden.

Asscher neemt afstand van het pleidooi van Jongerius. "Het kabinet zoekt naar mogelijkheden om lidstaten beter aan te sporen om hervormingen door te voeren, zonder nu in de competentieverdeling te willen treden zoals deze is vastgelegd in de Europese verdragen. Dit betekent niet dat we eenzelfde sanctiemechanisme moeten inrichten voor de bestrijding van de werkloosheid als voor de drieprocentbegrotingsnorm."

Asscher vindt het wel een 'goed idee' om EU-landen voor te houden dat bestrijding van de werkloosheid 'absolute prioriteit' moet krijgen 'en te bezien hoe we dit in de EU het beste kunnen inrichten'. Andere leden van het kabinet, onder wie premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), hebben al eerder laten weten dat ze niets in de norm zien. (Novum)