Clicky


Vertrouwen Duitse ondernemers tanende

Vertrouwen Duitse ondernemers tanende
23-05-2014 11:11 | Algemeen | auteur De Redactie

BERLIJN - Duitse ondernemers zijn deze maand iets minder positief geworden over de economie in hun land dan halverwege april. De maandelijkse index van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo daalde in mei naar 110,4 punten, zo maakte het instituut vrijdag bekend. In de loop van april kwam de graadmeter nog uit op een stand van 111,2 punten.

De daling is daarmee sterker dan economen hadden verwacht. Zij hadden vooraf gerekend op een stand van 110,9 punten. De zevenduizend ondervraagde ondernemers zijn volgens het Ifo vooral negatiever over hun huidige economische situatie. Ook de vooruitzichten voor de komende zes maanden zien ze met minder vertrouwen tegemoet.

Niet alleen ondernemers hebben minder vertrouwen in de economie. Ook beleggers zijn minder optimistisch over de grootste economie van de eurozone, zo bleek twee weken geleden uit een maandelijkse graadmeter van het Duitse onderzoeksbureau ZEW. Die index daalde in mei namelijk sterk, met ruim tien punten naar een stand van 33,1 punten.

Duitse consumenten gaan echter niet mee in neerwaartse lijn. Uit onderzoek van marktonderzoeker GfK van eind april bleek dat zij deze maand ongeveer net zo optimistisch tegemoetzien als in april. De officiële cijfers voor het Duitse consumentenvertrouwen worden volgende week gepubliceerd. (Novum)