Clicky


Eerste Somalische piraat gedwongen teruggekeerd

Eerste Somalische piraat gedwongen teruggekeerd
26-05-2014 09:25 | Piraterij | auteur De Redactie

DEN HAAG - Een Somalische piraat die in Nederland zijn celstraf heeft uitgezeten is vorige week donderdag gedwongen teruggekeerd naar Somalië. Hij is de eerste van 25 piraten die terug moeten, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag. Hierover zijn afspraken gemaakt met de Somalische overheid.

Ondertussen repareert verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (VVD) een maas in de wet om te voorkomen dat Somalische piraten die in Nederland vastzitten asiel aanvragen en hierdoor vervroegd vrij kunnen komen.

De wetswijziging volgt op de asielaanvraag van drie Somaliërs vorige maand, die tot politieke verontwaardiging leidde. De piraten werden in oktober 2012 veroordeeld nadat ze een jaar eerder Nederlandse mariniers in een hinderlaag hadden gelokt. De Nederlanders werden daarbij onder vuur genomen.

De drie kwamen in aanmerking voor een zogeheten strafonderbreking. Dit is een regeling waarbij illegale vreemdelingen eerder vrijkomen op voorwaarde dat ze terugkeren naar het land van herkomst. Hiervan hebben tien piraten inmiddels gebruikgemaakt, aldus het ministerie.

Het piratentrio vroeg echter asiel aan, waardoor de strafonderbreking van de baan was omdat ze door deze manoeuvre niet langer illegaal in Nederland waren. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde in april dat het drietal dan ook in aanmerking kwam voor voorwaardelijke invrijheidstelling, omdat ze twee derde van hun straf erop hadden zitten.

Na Kamervragen wil Teeven de wet nu zodanig aanpassen dat alleen een asielaanvraag niet kan leiden tot een vervroegde invrijheidstelling.

Of de aanvraag van de drie wordt afgewezen, is nog niet bekend. Teeven liet maandag in het AD weten niet in te gaan op individuele gevallen. Wel worden aanvragen van piraten 'in de regel' afgewezen. De drie zitten momenteel in vreemdelingendetentie. (Novum)