Clicky


'Aantal faillissementen daalt met 10 procent'

'Aantal faillissementen daalt met 10 procent'
27-05-2014 09:08 | Faillissementen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Na een recordhoeveelheid faillissementen in 2013 neemt het aantal Nederlandse bedrijven dat op de fles gaat dit jaar weer flink af, met zo'n tien procent. Van alle landen in de eurozone is alleen in Ierland de daling net zo sterk, zo stelt kredietverzekeraar Atradius dinsdag in een halfjaarlijkse raming.

In het eerste kwartaal was al sprake van een 'duidelijke kentering'. Het aantal faillissementen daalde toen met negen procent ten opzichte van de laatste maanden van vorig jaar. Die lijn zet zich in de rest van dit jaar door, zo verwacht de kredietverzekeraar. Voor heel dit jaar rekent Atradius op 8500 bedrijfssluitingen.

Vorig jaar bereikte het aantal bankroeten volgens de cijfers van het bedrijf nog een hoogtepunt, met bijna 9500 bedrijven. Dat was een stijging van een kleine tien procent in vergelijking met een jaar eerder. Ondanks de daling dit jaar ligt het aantal faillissementen nog altijd twee maal zo hoog als in de jaren voorafgaand aan de crisis.

Ook in de eurozone komt een einde aan de faillissementengolf, zo verwacht Atradius. In de achttien eurolanden neemt het aantal bankroeten met 2,1 procent af. Vorig jaar was dat nog een toename van 4,4 procent. Oorzaak voor de daling is het economische herstel, dat in het najaar van 2013 inzette. (Novum)