Clicky


Akkoord over nieuwe cao schoonmakers

Akkoord over nieuwe cao schoonmakers
27-05-2014 16:33 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Vakbonden en werkgeversorganisatie OSB hebben dinsdag een akkoord bereikt over een cao voor schoonmakers. Dat laat een woordvoerder van CNV Vakmensen dinsdag weten. Of daarmee ook de stakingen ten einde komen, is vooralsnog onduidelijk. Aan het begin van de avond houden de vakbonden en de OSB een persconferentie.

Tot dat moment, om 18.00 uur in Amersfoort, worden 'geen verdere mededelingen gedaan'. Onderhandelaar Ron Meyer van FNV - de andere betrokken vakbond - laat in een reactie weten de acties nog niet ten einde zijn. "Een staking kan pas voorbij zijn als stakers daarover beslissen", zo meldt hij per sms.

Of bonden en werkgevers desondanks wel akkoord zijn, wil Meyer niet zeggen. Het is aan FNV om een einde aan de acties te maken die al bijna twee maanden voortduren. De stakers zijn namelijk allemaal leden van FNV Bondgenoten. Het kleinere CNV was ook betrokken bij de cao-onderhandelingen, maar voerde geen actie.

De schoonmakers leggen al sinds eind maart met enige regelmaat het werk neer, omdat ze een nieuwe, betere cao willen. Zo eisen de schoonmakers een hoger loon - vijftig cent per uur extra - en willen ze doorbetaald worden tijdens de eerste twee dagen van ziekte. OSB wilde aan die eisen tot dusver echter geen gehoor geven.

Onder meer Schiphol en de NS werden de afgelopen weken hard getroffen door de stakingen. Zo worden veel treinen niet of nauwelijks schoongemaakt, wat niet alleen tot veel overlast leidde, maar ook de veiligheid van reizigers niet ten goede kwam. Het vervoersbedrijf besloot daarop kantoorpersoneel in te zetten om de grootste troep op te ruimen.

De NS is dinsdagmiddag nog niet door de bonden of de werkgevers op de hoogte gesteld. Als er inderdaad een akkoord is gesloten, zou dat 'goed nieuws voor de reiziger' zijn, aldus een woordvoerder. De NS is een van de grootste opdrachtgevers van de schoonmaakbranche. De vervoerder had last van de stakingen doordat treinen en een aantal station nauwelijks werden schoongemaakt. (Novum)