Clicky


Dijksma: landbouwgif metam-natrium per direct verboden

Dijksma: landbouwgif metam-natrium per direct verboden
27-05-2014 20:19 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het omstreden landbouwgif metam-natrium mag per direct niet meer worden gebruikt tot meer duidelijk is over de risico's. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) dinsdag in een Kamerbrief.

Het middel wordt gebruikt om aaltjes in de grond te bestrijden bij de teelt van pootaardappels en bollen. De Europese Commissie keurde het middel in 2010 niet goed omdat niet kan worden uitgesloten dat het grote risico's met zich meebrengt voor mens, dier en milieu. Toch mag het onder strenge voorwaarden nog worden gebruikt als landen kunnen aantonen dat het middel voor hun teelt 'onmisbaar' is.

Verschillende partijen hadden hun zorgen over het middel eerder uitgesproken, waarop Dijksma overleg voerde met de Land- en Tuinbouworganisatie. Die stelde voor een bufferzone aan te houden tussen gebieden waar het middel wordt verspreid en woningen of scholen, om zo de risico's in te perken.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) concludeerde echter dat kinderen zelfs bij een bufferzone van 150 meter gevaar zouden kunnen lopen. Dijksma heeft het Ctgb gevraagd dit verder uit te zoeken en voor 15 augustus duidelijkheid te geven. Het middel wordt doorgaans in het voorjaar en in het najaar gebruikt en Dijksma wil voor het najaar helderheid. Tot er meer duidelijk is mag het gif niet worden gebruikt.

De Partij voor de Dieren dringt al langer aan op een verbod en reageert verheugd. De partij wijst erop dat een Kamermeerderheid al een oproep steunde om maatregelen te nemen. Volgens de partij heeft Nederland in 1991 al bepaald dat de stof zo snel mogelijk niet meer moet worden gebruikt. Het middel had in 2000 al van de markt moeten zijn gehaald. (Novum)