Clicky


Asielkinderen hoeven cel niet meer in

Asielkinderen hoeven cel niet meer in
28-05-2014 09:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Gezinnen met kinderen die in Nederland asiel aanvragen of gedwongen moeten vertrekken komen niet langer in een cel terecht. Vanaf volgend jaar worden ze opgevangen in woonpaviljoens op een afgesloten terrein in Zeist. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

In de woonpaviljoens heeft ieder gezin een eigen ruimte met kookgelegenheid. Ook is er een buitenspeelplaats, draagt het personeel er geen uniform en wordt de omheining met groen verhuld. Als de ouders langer in detentie moeten zitten worden de kinderen uiteindelijk tijdelijk overgeplaatst naar een gastgezin.

Diverse Kamerfracties drongen er bij Teeven al langer op aan om zijn beleid zodanig aan te passen dat geen kinderen meer worden opgesloten. Nu komen jaarlijks zo'n zeventig gezinnen in grensdetentie. In afwachting van hun asielaanvraag zitten ze soms twee weken vast.

Teeven heeft verschillende mogelijkheden onderzocht. Belangrijk was het bieden van een zo kindvriendelijk mogelijke omgeving en het beperken van de risico's op kindersmokkel of mensenhandel. Verder nam de staatssecretaris ook de situatie in andere landen onder de loep. Teeven hoopt de nieuwe locatie in het eerste kwartaal van 2015 in gebruik te kunnen nemen. (Novum)