Clicky


'SBM Offshore heeft nog geen aanbesteding gewonnen'

'SBM Offshore heeft nog geen aanbesteding gewonnen'
30-05-2014 09:38 | Bedrijfsresultaten | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het van fraude beschuldigde SBM Offshore heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar nog geen aanbesteding binnengehaald. Dat zegt Sietze Hepkema, juridisch bestuurder van de olieplatformbouwer, vrijdag in Het Financieele Dagblad. Het is voor het eerst dat het bedrijf toegeeft hinder te ondervinden van de omkoopaffaires uit het verleden.

"SBM is druk doende met allerlei offertes, van de Noord- tot de Zuidpool", zo stelt Hepkema in de zakenkrant, in een reactie op het recente besluit van olieconcern Petrobras. "We hebben dit jaar nog geen aanbesteding binnengehaald. De markt is rustig. Aan het eind van het jaar geven we informatie over de orderportefeuille."

Het Braziliaanse Petrobras maakte eerder deze week bekend dat SBM wordt geweerd bij het intekenen voor olieprojecten in Brazilië. Het bedrijf uit Schiedam is nog onderwerp van onderzoek door de Braziliaanse regering. Zolang dat onderzoek loopt, wil Petrobras het concern uitsluiten van aanbestedingstrajecten.

SBM Offshore wordt beschuldigd van het betalen van steekpenningen in Brazilië tussen 2007 en 2011. Het bedrijf deed zelf onderzoek naar de omkoping, maar vond geen bewijs. Ook Petrobras kon na onderzoek geen tekenen van fraude vinden. In Angola en Equatoriaal-Guinea maakte het concern zich wel schuldig aan het betalen van steekpenningen, zo meldde SBM begin april na het eigen onderzoek. (Novum)