Clicky


'SBM Offshore onder vuur vanwege boekhouding'

'SBM Offshore onder vuur vanwege boekhouding'
05-06-2014 09:51 | Algemeen | auteur De Redactie

SCHIEDAM - Het Schiedamse SBM Offshore heeft een slecht rapportcijfer gekregen van CFRA, een invloedrijk Amerikaans onderzoeksbureau dat zoekt naar boekhoudtrucs bij bedrijven. Het analistenbureau twijfelt over de resultaten die SBM over 2013 rapporteerde en heeft het bedrijf daarom op de 'zorgenlijst' geplaatst, zo schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.

De onderzoekers maken zich zorgen over enkele eenmalige posten op de resultatenrekening, omdat die slecht zouden zijn uitgelegd. CFRA vreest dat de producent van drijvende boorplatforms die posten heeft gebruikt om de resultaten op te krikken. Ook is het bureau kritisch over het omzetdoel van SBM voor dit jaar.

Ook wijst CFRA erop dat SBM nog een hoop geld van klanten tegoed heeft, maar juist minder voorzorgsmaatregelen heeft getroffen voor het geval dat die klanten de rekening niet kunnen betalen. De onderzoekers hebben het Nederlandse concern daarom op hun lijst met 'biggest concerns' gezet, zo staat in een rapport van CFRA van eind mei.

Financieel topman Peter van Rossum van SBM noemt die publicatie in een reactie 'een storm in een glas water'. Het klopt volgens hem dat er in 2013 enkele eenmalige meevallers waren, zo zegt hij in de zakenkrant. "Maar er waren ook tegenvallers." Hij spreekt in een reactie van een nieuwe, meer realistische manier van rapporteren.

Het is niet de eerste keer dat SBM Offshore in opspraak raakt de afgelopen weken. Het beursgenoteerde bedrijf ligt stevig onder vuur vanwege omkooppraktijken Angola en Equatoriaal-Guinea. Daarnaast is het bedrijf ook in Brazilië onderwerp van een onderzoek naar het betalen van steekpenningen. (Novum)