Clicky


Opnieuw bezuinigingen bij Nationale-Nederlanden

Opnieuw bezuinigingen bij Nationale-Nederlanden
05-06-2014 11:33 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nationale-Nederlanden wil na zijn beursgang nog eens voor ongeveer honderd miljoen euro bezuinigen bij zijn Nederlandse tak. Dat heeft Lard Friese, de aanstaande topman van de verzekeraar, donderdag gezegd bij het toelichten van de aandelenuitgifte. Met hoeveel ontslagen de bezuinigingsronde gepaard gaat, wilde Friese - nu nog werkzaam voor ING - niet zeggen.

De kostenbesparingen komen boven op de bezuinigingen van tweehonderd miljoen euro die in het najaar van 2012 al aangekondigd werden. Toen liet ING, het moederbedrijf van NN, weten voor eind 2014 zo'n 1350 van de zesduizend banen te willen schrappen bij de Nederlandse afdeling van de verzekeraar. Die reorganisatie verloopt volgens plan, aldus Friese.

De nieuwe bezuiniging van honderd miljoen euro moet voor het einde van 2016 zijn doorgevoerd. Of daarbij ook banen verdwijnen, liet de aanstaand topman niet weten. "Bij reorganiseren gaat het gelukkig niet alleen om werknemers", aldus de Nederlander. Ook op het gebied van techniek en huisvesting kan Nationale-Nederlanden flink in de kosten snijden, aldus Friese.

Ook op een eventuele fusie tussen een verzelfstandigd NN en verzekeraar ASR, nu nog in handen van de staat, wilde Friese niet ingaan. "Wij zijn de grootste verzekeraar in Nederland", zo zei hij. "Je moet natuurlijk altijd naar kansen kijken die zich aandienen, maar we richten ons vooral op het eigen bedrijf. Overnames hebben niet direct een prioriteit." (Novum)