Clicky


Adriaan Maarleveld zuinigst rijdende vrachtwagenchauffeur van Nederland

Adriaan Maarleveld zuinigst rijdende vrachtwagenchauffeur van Nederland
06-06-2014 09:26 | Transport | auteur De Redactie

Shell maakte gisteren bekend dat Adriaan Maarleveld van Van Waveren Transport de zuinigst rijdende vrachtwagenchauffeur van Nederland is1. Deze bekendmaking hangt samen met de European Driver Competition 2014 van Shell FuelSave Partner, een jaarlijks evenement dat is bedoeld om de zuinigst rijdende transportbedrijfchauffeur onder Europese klanten van Shell FuelSave Partner te bekronen. Aan de wedstrijd, die door Shell in samenwerking met DEKRA Akademie wordt georganiseerd, doen dit jaar ruim 1100 vrachtwagenchauffeurs uit heel Europa mee.

Bij de beoordeling heeft DEKRA Akademie samen met technische experts van Shell een chauffeursranglijst opgesteld op basis van de individuele rapporten uit het geavanceerde brandstofmanagementsysteem Shell FuelSave Partner. De parameters die gedurende de vier wedstrijdweken werden beoordeeld, waren onder meer: duur van stationair draaien, hard optrekken, uitrollen, remmen en cruise control-gebruik. Bepaalde operationele factoren, zoals omgeving (stedelijk gebied of snelweg), type voertuig en laadgewicht, werden eveneens in aanmerking genomen.

Adriaan Maarleveld, winnaar van dit jaar zegt: “Ik voel me vereerd om als eerste te zijn geëindigd en ga vol goede energie de competitie aan met de andere landwinnaars. Ik ga mijn best doen om een mooie score neer te zetten in Duitsland, voor mezelf maar ook voor VanWaverenTransport.”

Vergezeld door zijn fleetmanager gaat Adriaan Maarleveld nu met de winnaars uit Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, België, Polen, Hongarije, Denemarken en Noorwegen naar de grote finale, die in juni 2014 in Berlijn wordt gehouden.

De finalisten gaan rechtstreeks de strijd met elkaar aan in een serie wedstrijdelementen waarbij hun vaardigheden en technieken voor zuinig en veilig rijden worden beoordeeld. Wedstrijdelementen zijn onder meer fysieke rijoefeningen om sturen, remmen en voertuigbeheersing te beoordelen en een DEKRA-rijsimulatorproef die meet hoeveel brandstof elke deelnemer over een virtueel standaardtraject gebruikt en hoe lang hij daarover doet.

Het winnende bedrijf mag een aantal chauffeurs laten deelnemen aan een speciale eendaagse cursus eco-rijden; de winnende chauffeur krijgt een Ferrari-rijervaring. De chauffeurs die als tweede en derde eindigen, krijgen een Porsche Driving Challenge. Alle Driving Challenge-prijzen zijn inclusief reis- en verblijfkosten voor twee personen.

Robert Springer, Shell Sales Manager Nederland zegt hierover: “Uit onze eigen tests is gebleken dat een paar simpele veranderingen van rijgewoonten fleetmanagers kan helpen het brandstofverbruik aanzienlijk te verlagen. Het was dan ook fantastisch om zoveel transportbedrijfchauffeurs uit Nederland hun vaardigheden op het gebied van zuinig rijden in praktijk te zien brengen.”

“Adriaan Maarleveld had te maken met felle tegenstand, maar zijn vaardigheid in zuinig rijden maakte veel indruk. We zien hem graag terug bij de grote finale in juni van de Shell FuelSave Partner European Driver Competition”, aldus Robert Springer.